Készlet info: Raktáron

Ár: 2 650 Ft bruttó
3 100 Ft

 

KÖNYV

BERTA ELEONÓRA: LÉLEKRAJZ

KIADÓ : ART DANUBIUS

ISBN 978-80-89856-11-4

OLDALSZÁM: 172

BORÍTÓ GRAFIKA: KAMARÁS MÁTÉ 

ILLUSZTRÁLTA : SOÓS ÁDÁM

KÉRÉSRE, DEDIKÁLT PÉLDÁNYT KÜLDÜNK.

Berta Eleonóra kötete a Lélekrajz felkeltette az érdeklődésemet. Egy nagyon szomorú és félelmetes időszakban íródott. Covid-napló, sok érdekességgel és történettel.

A kötet a szörnyű helyzetről ad számot, hangulata mégsem a reménytelenséget, hanem az élet szépségeit, gazdagságát, a világ változását mutatja be. Érzelemgazdag, ugyanakkor realisztikus, tényszerű írás. Olyannyira olvasmányos, hogy szinte azonnal szeretnénk tudni mi történik holnap. Feszültségben tartja az olvasót egyrészt a járványhelyzet alakulása, másrészt a történetek folytatása miatt.

A Covid-jelentés mellett több történetet ismerhetünk meg a családról, barátokról, különböző eseményekről. Megismerünk egy talpraesett életerős asszonyt, aki bátran beszél az életéről, annak érdekes fordulatairól, vágyairól, érzelmeiről, a mindennapi élet jelentős és apró történéseiről. Nosztalgiával beszél gyermekkoráról, ugyanakkor nyitott a mai életre, elfogadja a mai kor érdekességeit, értékeit. Hisz magában és az emberekben, de látja a társadalom zavarait is, azt az embertelen kemény világot, ami a pénz uralmára épült.

Az örökös megfelelési kényszerben, a pénz utáni hajszában kihalt a lélek, nincs tápláléka. A „megfelelési vakvágány” mókuskerekében zajlik az életünk. Feladatok, pénz, különórák, rohanás, felületesség, kérdések, amire nem várjuk meg a választ; tiprás, tolakodás előnyök keresése, pocséklás, büntető fékezés, kapcsolati tőke építés stb.

És a járvány felmutatta a stop- táblát, ez így nem mehet tovább! Megállást parancsolj az emberiségre, ennek persze fájdalmas veszteségeivel szembe kell nézni.

De látni kell azt is, hogy ebben a kegyetlen időben, a vírustól való félelemben, a karanténban sok jó dolog is történt. Felfedeztük a családunkat, az otthonunkat, rácsodálkozunk a gyermekek kreativitására, az ünnepek jelentőségére, alkotó munkát tudunk végezni, gondolkozni a világ dolgairól elmélyülni gondolatainkban, hitünkben, vallásunkban, átgondolni életünket, megkülönböztetni a fontos dolgokat és a kevésbé fontosakat, átgondolni az értékeinket.

Mint ahogy Berta Eleonóra teszi ezt Lélekrajz c. kötetében.

Dr. Várhelyi Krisztina